Aktuell utställning


TORE AHNOFF
Hedvigs, Ölands Museum Himmelsberga
22 juli – 6 augusti 2017

Sydöstra Öland hade stor betydelse i Tore Ahnoffs konstnärskap. Han kom från Göteborg, men det var med teckningar härifrån han fick sitt genombrott 1946, och hit återkom han ända fram till sin sista sommar. Författaren Lennart Sjögren har skrivit:

”Tore Ahnoff är både resenär och den länge bofasta, i ett penseldrag eller blyertsstreck noterar han det karakteristiska som just resenärens öga snabbt uppfattar, samtidigt som det är den bofastes essens av många års erfarenheter i detta landskap” och: ”Den naturens motsträvighet och kärvhet som på ett mera vardagligt sätt också hör det öländska landskapet till, får här sin gestaltning.”

I måleri och teckningar uppvisar Tore Ahnoff en ovanlig känslighet för atmosfär, ljusets och vädrets skiftningar. Man kunde kalla honom en östkustkolorist.

Han var utbildad vid Valands målarskola, och där blev han föreståndare under hela 60-talet. Han var en engagerad pedagog, debattör, sakkunnig – och resenär. Han var också en flitig och uppskattad sommarutställare på Öland genom åren, bl a på Himmelsberga.

I år skulle han ha fyllt hundra år.

Varmt välkommen till en Tore Ahnoff-utställning!
Vernissage lördag den 22 juli kl 11.